Chiński koncentrat jabłkowy zagrożeniem dla polskiego eksportu

Jak wynika z danych Foodnews eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w trzecim kwartale 2015 r. wyniósł 122,8 tys. t i był o 22% większy niż w porównywalnym okresie w poprzednim roku. Nadal było to jednak mniej niż dwa oraz trzy sezony wcześniej – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Chiński koncentrat jabłkowy zagrożeniem dla polskiego eksportu

Warto wspomnieć, że jeszcze w drugim kwartale br. Chiny zaobserwowały 24% spadek wysyłki. Dynamika zwyżki sprzedaży ZSJ z Chin zwiększa się, przy czym we wrześniu br. wywóz osiągnął największą wielkość od 2010 roku - 46,7 tys. t i był o 34% wyższy niż rok wcześniej.

Zdaniem Foodnews, wzrost eksportu możliwy był za sprawa dobrych zbiorów jabłek odmian wczesnych w tym kraju oraz mniejszym ich cenom w skupie, które przełożyły się na spadek cen ZSJ.

Zwiększenie sprzedaży z Chin widoczne było przede wszystkim w dostawach do Stanów Zjednoczonych. W trzecim kwartale br. Chiny zwiększyły wywóz na ten rynek o 49,4% do 64,4 tys. t. W samym wrześniu br. sprzedaż koncentratu z Chin do USA, w odniesieniu do analogicznego miesiąca przed rokiem, była wyższa ponad dwukrotnie i wyniosła 23 tys. t.

Dostawy chińskiego koncentratu jabłkowego do USA, w kontekście spodziewanego wzrostu produkcji w Chinach w tym sezonie, będą odbywać się kosztem dostaw z krajów UE, w tym również Polski. Dla przypomnienia w całym sezonie 2014/2015 Polska wysłała na rynek amerykański 32,5 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego, co stanowiło 10% ogólnego krajowego kontyngentu eksportowego tego produktu na rynki zagraniczne.

Pewne oznaki osłabienia sprzedaży widoczne były już od początku omawianego sezonu. Wprawdzie według danych Eurostatu polski wywóz zagęszczonego soku z jabłek na rynek USA w dwóch pierwszych miesiącach bieżącego sezonu 2015/2016 był większy niż przed rokiem o 1,1 tys. t, to w samym sierpniu br. miesięczny wolumen dostaw na ten rynek osiągnął najniższą wielkość od września 2014 r. wynosząc jedynie 307 t.

Podobnie jest w przypadku rynku rosyjskiego. W sierpniu br. dostarczono tam z tylko 830 t koncentratu, tj. najmniej od 11 miesięcy. Jak wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas, Czynnikiem wpływającym na osłabienie wysyłki na rynki pozaunijne jest obserwowany w ostatnich 12 miesiącach wzrost cen europejskiego koncentratu.

Według Foodnews cena kilograma ZSJ z Polski w październiku br. kształtowała się w granicy 1,20 euro/kg i była aż o 76% większa niż przed rokiem. Mimo w dalszym ciągu sprzyjającej eksporterom sytuacji na rynku walutowym, konkurencyjność cenowa koncentratu jabłkowego w UE zmalała. Niemniej jednak, zapasy koncentratu jabłkowego na rynku krajowym i UE są niskie, co w sposób naturalny hamuje zagraniczną sprzedaż.

Uwzględniając eksport z Chin, zwyżkę sprzedaży zaobserwowano także wobec niektórych krajów Unii Europejskiej. Od lipca do września br. Niemcy sprowadziły z Chin 7,4 tys. ton koncentratu względem 1,2 tys. t przed rokiem, Holandia - 1,4 tys. t w stosunku do 132 t rok wcześniej.
 



Tagi:
źródło: