Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Cukier nadal drożeje. Kakao też drogie (3-7.03.2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Przełom lutego i marca przyniósł kolejne wzrosty notowań cukru na giełdach. W Nowym Jorku...

Przełom lutego i marca przyniósł kolejne wzrosty notowań cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 401,9 USD/t. W obrębie ostatniego tygodnia jego cena zwiększyła się o 3%, choć po uwzględnieniu zmiany kontraktu - o 5%, przez miesiąc o 13%, a w ujęciu rocznym była stabilna – podaje FAPA/FAMMU.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Z kolei cukier biały w Londynie podrożał w ciągu tygodnia o 2% do 485,1 USD/t. W czasie miesiąca wzrost wyniósł zaś 10%, ale przez ostatni rok odnotowano 6% zniżkę.
 
Ostatnie podwyżki były spowodowane głównie obawami o wysokość zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, na które może negatywnie wpłynąć susza. Jak wynika z niektórych wstępnych prognoz zbiory w Brazylii w zbliżającym się sezonie w ujęciu rocznym mogą być nawet niższe. Innym czynnikiem mającym spory wpływ na ceny tego surowca mają szacunki zapowiadające sezon 2014/2015 jako deficytowy na światowym rynku cukru. Bardzo istotnymi elementami były również sytuacja techniczna rynku oraz zachowanie inwestorów krótkoterminowych, którzy na nowojorskiej giełdzie obniżyli swoje pozycje krótkie na cukrze („sprzedawaj”) o 93%. Może to oznaczać kolejne podwyżki.
 
Z końcem lutego wygasł kontrakt terminowy na cukier surowy z dostawą na marzec 2014 roku na nowojorskiej giełdzie towarowej. Kontrakt ten został zrealizowany tylko na 17,73 tys. ton - 349 lotów. To najniższa realizacja od marca 2005 roku. Cukier kupił Sucden, przy czym wartość zakupu to około 6,4 mln USD. Surowiec ten pochodził z Salwadoru i Brazylii. Niemniej jednak niska realizacja zazwyczaj zapowiada podwyżki. Natomiast dwa tygodnie wcześniej wygasł kontrakt terminowy na londyńskiej giełdzie na cukier biały z dostawą na marzec 2014 roku. Kontrakt został zrealizowany na 236,85 tys. ton - 4737 lotów.
 
Niemniej jednak od października 2013 roku utrzymuje się niska premia cukru białego, tj. różnica w cenie między cukrem białym a surowym. Im jest ona niższa, tym rafinacja mniej rentowna. W połowie lutego wzrosła do 105 USD/t, ale szybko spadła. Aktualnie premia wynosi około 85 USD/t. W listopadzie 2013 roku zmalała nawet do 65 USD/t, a w styczniu 2014 roku wynosiła 73 USD/t. Reprezentanci Al Khaleej Sugar, dubajskiej firmy posiadającej największą na świecie rafineria cukru surowego, uważają, że ze względu na nadpodaż cukru premia cukru białego pozostanie do końca 2014 roku niska, ograniczając opłacalność rafinacji. Arabowie oszacowali premię na 75-85 USD/t.
 
Możliwości produkcyjne rafinerii Al Khaleej to około 2,5 mln ton cukru rocznie, przy czym rzeczywista produkcja wynosi aktualnie 1,5 mln ton, z czego 1,2 mln ton jest wysyłana przede wszystkim do krajów arabskich.
 
Notowania kakao odrobiły niewielkie ostatnie zniżki. W Londynie i Nowym Jorku ziarno podrożało po 1% do odpowiednio 1850 BGP/t i 3000 USD/t. W relacji rocznej jego notowania są większe odpowiednio o 32 i 43%, a ziarno jest obecnie najdroższe od prawie dwóch i pół roku. Powodów wzrostów należy szukać głównie w silnym popycie i problemach z surowcem w portach Wybrzeża Kości Słoniowej będącego największym producentem kakao na świecie.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Mimo niezmiennego areału upraw buraków, cukier dalej tanieje
  • Mimo niezmiennego areału upraw buraków, cukier dalej tanieje

    Jak wynika ze wstępnych szacunków w 2018 r. obszar uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem - 230 tys. ha.
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Eksport polskiego cukru
  • Eksport polskiego cukru

    W styczniu 2018 r. eksportowano z Polski cukru w ilości 72,5 tys. t z uwagi na dużą produkcję w kampanii 2017/2018.
  • Zawirowania na rynku soi
  • Zawirowania na rynku soi

    Chiny podały informację o zamiarze nałożenia 25-proc. ceł na szereg amerykańskich produktów, w tym na soję. Gdyby zostały one wprowadzone, miałoby to bardzo duże przełożenie na światowy...
  • Rekordowy poziom eksportu cukru
  • Rekordowy poziom eksportu cukru

    Jak wynika ze wstępnych danych w 2017 r. eksport cukru osiągnął rekordowy poziom 709 tys. t, w tym do UE 352 tys. t.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl