Cukier surowy najdroższy od półtora roku

Mimo odczuwalnych zmian notowań cukru, maj przyniósł dalszą ich podwyżkę na giełdach.

Cukier surowy najdroższy od półtora roku

Notowania cukru

Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały wzrósł o 0,6% do 479,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 2,1% do 378,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 4,1 i 10,4%. Z kolei w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 44,6%, a cukier biały o 38,8%.

 

Jak wynika z danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA w maju podwyżki były bardziej widoczne w przypadku cukru surowego niż białego, co można tłumaczyć silnym popytem na surowiec do rafinacji. Premia cukru białego wynosi obecnie około 100 USD/t i tym samym jest wyższa w relacji rocznej o 21%. W maju obserwowano także wzmożone zakupy ze strony krajów z Afryki Północnej związane ze zbliżającym się ramadanem. Obecnie cukier surowy jest najdroższy od półtora roku.

 

Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać w coraz wyższych prognozach deficytu cukru w sezonie 2015/16 i następnym na globalnym rynku cukru. Bezpośredni wpływ na notowania miała także sytuacja techniczna rynku oraz rosnące zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych (ich zaangażowanie w długą pozycję (kupuj) jest rekordowo wysokie pod koniec maja). 



Tagi:
źródło: