Na giełdach cukier znów drożeje

Początek grudnia 2015 roku przyniósł wzrosty notowań cukru na giełdzie - podaje FAPA/FAMMU.

Na giełdach cukier znów drożeje

Notowania cukru

Cukier biały kosztował na londyńskiej giełdzie 412,3 USD/t, a cukier surowy w Nowym Jorku 338,2 USD/t. W ostatnim tygodniu zwyżki wyniosły odpowiednio 2,4 i 2,9%. W skali roku cukier biały jest droższy o 4%, a surowy o 1,7%.
 
Na notowaniu cukru największy wpływ mają aktualnie informacje z Brazylii i Indii oraz następne prognozy zwiększające deficyt na światowym rynku cukru w sezonie 2015/2016. W Brazylii warunki dyktuje pogoda i kurs reala oraz podział surowca pomiędzy cukrownie a biorafinerie. Warunki atmosferyczne raz utrudniają zbiory, innym razem ułatwiają je. Natomiast umacniający się real sprzyja eksportowi, a słabnący hamuje go.

W sezonie 2015/2016 w rejonie środkowo-południowym kraju, gdzie zbiera się 90% trzciny cukrowej w Brazylii, udział surowca do produkcji bioetanolu jest w ujęciu roku większy o 2 punkty procentowe i wynosi 62%. To oznacza większą produkcję paliwa i mniejszą cukru. Między wrześniem a grudniem 2015 roku ceny cukru w Brazylii zwiększyły się o 60%.

W Indiach władze centralne wprowadziły system nieznacznych dopłat do trzciny cukrowej dla farmerów, ale dostaną je tylko ci, którzy dostarczają surowiec do cukrowni wypełniających limity wysyłki.

Aktualnie analitycy są zgodni, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy, a przewidywania deficytu wynoszą od 1,5 do 5,6 mln ton. Bardzo wysokie są za to zapasy, które będą wyhamowywać potencjalne wzrosty cen, jakimi skutkować będzie produkcja niższa od spożycia na świecie.
 



Tagi:
źródło: