Notowania cukru i kakao. Kakao najdroższe od 4 lat

Kontrakt terminowy na biały cukru w Londynie z dostawą na grudzień 2015 roku został zrealizowany na 44,8 tys. ton cukru - 896 lotów. Odbiorcami są Louis Dreyfus Commodities - 496 lotów i RCMA Commodities - 400 lotów. Łączna wartość dostawy to 17,7 mln dolarów. Cukier pochodzi głównie z Indii i Gwatemali. Wolumen dostawy jest bardzo niski - podaje FAPA/FAMMU.

Notowania cukru i kakao. Kakao najdroższe od 4 lat

Notowania cukru

Pierwsze tygodnie listopada przyniosły dużą zmienność notowań cukru na giełdach. Słabnąca w październiku tendencja wzrostowa mogła zostać wyhamowana. W połowie trzeciego tygodnia listopada 2015 roku cukier biały kosztował na londyńskiej giełdzie 390,8 USD/t, a cukier surowy w Nowym Jorku - 319 USD/t. Ostatni tydzień przyniósł spadek, gdzie cukier surowy stracił 1,5%, a biały 1,8%. Jednakże biorąc jednak pod uwagę zmianę kontraktu, odnotowano zwyżkę rzędu 1,9%.
 
Na notowaniu cukru największy wpływ mają aktualnie informacji z Brazylii, gdzie pogoda utrudnia zbiory, a także rosnące szacunki deficytu na globalnym rynku cukru. Zdaniem analityków, nagromadzone przez siedem lat nadwyżki produkcyjnej zapasy będą skutecznie hamować wzrosty, jakie niesienie ze sobą zapowiedź deficytu. W tym duchu można również oceniać niski wolumen realizacji grudniowego kontraktu na biały cukier.

Notowania kakao

Ostatni tydzień przyniósł nieznaczne podwyżki notowań kakao, a rynek oczekuje informacji z Afryki Zachodniej, gdzie zlokalizowane są największe rejony uprawy ziarna. W Londynie kakao zwiększyło swoją wartość o 1% do 2265 BGP/t, a w Nowym Jorku o 1% do 3340 USD/t. W skali roku notowania w Nowym Jorku były większe o 18%, a w Londynie o 21%. Powodem wzrostów są niższe dostawy z Wybrzeża Kości Słoniowej, które w połączeniu z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi w tym roku stawiają pod znakiem zapytania wysokość tegorocznych zbiorów kakao. W Londynie ziarno jest aktualnie najdroższe od czterech i pół roku.



Tagi:
źródło: