| Autor: redakcja1

Czy to na pewno „Bita śmietanka”/„Bita śmietana”?

Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy założeniu że można dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, pod warunkiem że nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka.

Czy to na pewno „Bita śmietanka”/„Bita śmietana”?
Do przetworów mlecznych nie wolno dodawać tłuszczów obcych, tj. tłuszczów roślinnych ani niemlecznych tłuszczów zwierzęcych. Ponadto ww. rozporządzenie zastrzega wyłącznie dla przetworów mlecznych m.in. następujące nazwy: śmietanka, masło, ser, jogurt, kefir, maślanka.
 
Na tej podstawie produkty w sprayu takie jak „Bita śmietanka”, które są wprowadzane do obrotu pod nazwą zarezerwowaną dla przetworów mlecznych, muszą spełniać wymagania dotyczące przetworów mlecznych. Do ich wytworzenia nie wolno używać tłuszczów obcych.
 
W przypadku produktów w proszku, dodawanych do mleka, które są stosowane podczas przygotowywania deserów, a które:
  • nie zawierają w swoim składzie śmietany,
  • zawierają dodatek tłuszczów obcych,
nie wolno stosować nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych, tj. „śmietanka”/ ”śmietana”.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!