Jeszcze większy deficyt cukru

Firma analityczna Platts Kingsman (PK) podniosła o 1,4 mln ton prognozę światowego deficytu na rynku cukru w sezonie 2016/2017 (październik/wrzesień) do 7,8 mln ton.

Jeszcze większy deficyt cukru

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, podwyżka niedoboru jest wynikiem większej konsumpcji w południo-wschodniej Afryce, które PK wcześniej nie doszacowało. Ocena światowego deficytu dla sezonu 2015/2016 została zwiększona o 2 mln ton do 5,3 mln ton. Ma to być spowodowane wyższym zużyciem cukru w Tajlandii i Indiach oraz niższą produkcją w Brazylii.
 
Sezon 2016/2017 będzie drugim z rzędu, w którym wystąpi deficyt na globalnym rynku cukru. Niedobór wzrośnie w skali roku o 47%. W sezonie 2014/2015 nadwyżka produkcyjna na światowym rynku cukru wyniosła zdaniem PK 3,7 mln ton, poprzedzające ją cztery sezony też były na plusie. Natomiast trochę wcześniej Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) oceniła deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2016/2017 na 6,2 mln ton.
 
Inne firmy analityczne przewidują, że sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana prognoz deficytu wynosi 4,45 mln ton. Z kolei w sezonie 2014/2015 produkcja ma być wyższa od zużycia, a mediana nadwyżki wynosi 3,7 mln ton.



Tagi:
źródło: