Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
AGROPLUS S/F Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Dystrybutor Self Service MC
2012-05-17 -
Ładowarka kołowa GIANT V4502T X-TRA
2015-04-22 -
Case IH Steiger & Quadtrac
2021-11-23
Mniej cukru na Ukrainie
Ukraińskie ministerstwo rolnictwa ocenia produkcję cukru w 2015 roku na 1,5 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Produkcja cukru na Ukrainie
W stosunku do 2,1 mln ton, jakie wyprodukowano w 2014 roku, oznacza to zniżkę aż o 29%. Największym powodem mniejszej produkcji jest silne ograniczenie upraw buraków cukrowych, gdyż w 2015 roku areał upraw zmalał w skali rocznej o 27% do 238 tys. ha.
Na Ukrainie konsumuje się rocznie 1,7 mln ton cukru. W 2014 roku produkcja była większa od zapotrzebowania o 400 tys. ton. Z uwagi na wysokie koszty produkcji cukru na Ukrainie trudno jest zbyć nadwyżki zagranicą. Nadprodukcja cukru w kraju doprowadziła do zmniejszenia jego cen i zniechęciła do upraw buraków cukrowych. Zapasy w 2015 roku ministerstwo szacuje na 560 tys. ton, co sprawia, że niższa produkcja wystarczy, żeby zaspokoić potrzeby lokalnego rynku.