Eksport ponad pół miliona ton cukru

Jak wynika ze wstępnych danych w okresie trzech kwartałów 2019 r. wywieziono z Polski 550,1 tys. t cukru z uwagi na sporą produkcję w sezonie 2018/2019 i prognozowaną dużą produkcję w sezonie 2019/2020.

Eksport ponad pół miliona ton cukru
Na rynku UE sprzedano 268,1 tys. t po cenie 363 EUR/t. Głównymi odbiorcami w UE były: Rumunia z 95,3 tys. t, Niemcy - 87 tys. t i Węgry - 17,5 tys. t.
 
Duża podaż w UE powoduje, że krajowi producenci duże ilości cukru dostarczali do krajów trzecich, tj. Izrael - 84,3 tys. t, Egipt - 43,7 tys. t, Gruzja - 30,7 tys. t i Arabia Saudyjska - 16,5 tys. t. Cena wysyłkowa do krajów trzecich wyniosła 301 EUR/t.
 
Import cukru wyniósł 153,5 tys. t, w tym 93,5 tys. t z UE. Cena przywozowa wyniosła 378 EUR/t, w tym z UE 391 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 56,2 tys. t i Czech - 13,5 tys. t. W marcu br. importowano cukier surowy do rafinacji z Nikaragui - 20,5 tys. t po cenie 290 EUR/t, a w maju z Laosu - 30 tys. t po 320 EUR/t.


Tagi:
źródło: