Globalna nadwyżka produkcyjna cukru będzie mniejsza

Brazylijska firma analityczna Datagro ocenia, że nadwyżka produkcyjna cukru na świecie liczona jako różnica między bieżącą produkcją a bieżącą konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie 3,06 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Globalna nadwyżka produkcyjna cukru będzie mniejsza
W związku z tym, w ujęciu rocznym nadwyżka ta spadnie aż o 68% z wcześniejszych 9,5 mln ton. Firma szacuje, że światowa konsumpcja cukru będzie rosnąć w tempie 3-4 mln ton rocznie.
 
Produkcja w Brazylii będącej największym na świecie producencie i eksporterze cukru, została oszacowana na 34,18 mln ton, czyli minimalnie wyżej niż sezon wcześniej, kiedy to wyprodukowano 34,09 mln ton.
 
Wolumen produkcji cukru ustabilizuje się mimo przewidywanego wzrostu zbiorów trzciny cukrowej o 9% w relacji rocznej z uwagi na intensyfikację produkcji bioetanolu z trzciny cukrowej właśnie kosztem cukru. Firma spodziewa się również wzrostu produkcji tego surowca w Tajlandii, a spadku w Indiach i UE.
 
Niedawno Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO oceniła nadwyżkę produkcyjną w sezonie 2013/2014 na 4,5 mln ton.
 


Tagi:
źródło: