Import cukru do Polski wzrósł o ponad 140%

W okresie styczeń-maj 2016 roku polski eksport cukru zwolnił w relacji rocznej, import za to dynamicznie przyspieszył. Jak podała FAMMU/FAPA, ceny wywozu poprawiły się, jednak przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, natomiast pogorszyło się w ujęciu rocznym.

Import cukru do Polski wzrósł o ponad 140%

Eksport cukru z Polski

 

W okresie styczeń-maj 2016 roku wysyłki cukru z Polski wyniosły 157,5 tys. ton, a ich wartość 75 mln €. Tym samym oznacza to spadek r/r o odpowiednio 19,3 i 9,2%. Średnia wartość eksportu wzrosła o 12,5% do 476 €/t, a więc do około 2,08 zł/kg. Kluczowym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 68% wywozu. Do Unii Europejskiej cukier sprzedawano średnio po 516 €/t (+13,8% r/r), czyli po ~2,25 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał po 393 €/t (+6% r/r), tj. ~1,71 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Włochy Litwa oraz Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Gruzja Kazachstan a także Algieria.

Import cukru do Polski

W analizowanym czasie import cukru do Polski był większy o 141,7%, wzrastając do 114,8 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 131,8%, zwiększając się do 49,6 mln €. Cukier przywożono po średnio 432 €/t (-4,1% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), a więc po około 1,88 zł/kg. Podstawowymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 71% sprowadzonego cukru. Z kolei pozostałą część sprowadzono z UE. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 415 €/t (-0,1% r/r), czyli po mniej więcej 1,81 zł/kg, natomiast a od unijnych partnerów po 476 €/t (-5,9% r/r, ~2,07 zł/kg). Największe ilości cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE z Zimbabwe, Sudanu i Mozambiku oraz Mauritiusa. Warto przypomnieć,że w ramach UE handel jest bezcłowy, a więc wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

Od stycznia do maja 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło o 58,5% do 25,4 mln € i o 71,1% do 42,7 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim efekt spadającego eksportu i rosnącego importu.

Maj okazał się miesiącem, w którym głównie eksportowano cukier z kraju, co więcej z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 37 tys. ton, a importerzy sprowadzili około 5 tys. ton. Dlatego też oczywiście wyraźnie poprawiło się dodatnie saldo. Rosnący eksport może być związany z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Mniejszy import może sugerować, że krajowy rynek jest odpowiednio zaopatrzony; przywóz stał się tez mniej opłacalny ze względy na zwyżki cen na giełdach. 



Tagi:
źródło: