Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od czerwca 2020 r. dynamicznie zwiększa się indeks światowych cen produktów mlecznych FAO.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
W kwietniu 2021 r. wskaźnik ten wyniósł średnio 118,9 pkt i był wyższy o 1,2% niż w marcu 2021 r. i o 24,1% niż w kwietniu 2020 r. Podwyższenie indeksu cen artykułów mleczarskich w kwietniu 2021 r. było spowodowane wysokim poziomem cen masła, z uwagi na silne zapotrzebowanie importowe w Azji.
 
Wzrost indeksu stymulowały też zwiększające się ceny odtłuszczonego mleka w proszku, spowodowane silnym popytem importowym w Azji Wschodniej, wynikającym z obaw o opóźnienie w zaopatrzeniu, w związku z ograniczonymi dostawami spot z Europy i Oceanii.
 
Wysokie zapotrzebowanie na ser na rynku azjatyckim, przy mniejszej niż oczekiwano produkcji w Europie oraz sezonowej obniżce dostaw z Oceanii były czynnikami, które także oddziaływały prowzrostowo na notowania cen artykułów mleczarskich na rynku międzynarodowym.
 
Nieznacznemu spadkowi uległy z kolei ceny pełnego mleka w proszku, w wyniku ograniczonego popytu importowego na ten proszek mleczny.


Tagi:
źródło: