Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w styczniu 2025 r. nastąpił wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO. Wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 142,9 pkt, tj. wyższym o 3,3 pkt niż w grudniu 2024 r. Wskaźnik ten był o 24,3 pkt większy niż przed rokiem.
Na zwyżkę wartości indeksu cen wpływ miały rosnące ceny sera na rynku międzynarodowym, co było głównie efektem globalnego popytu importowego, przy odradzającej się produkcji i zwiększonej sprzedaży detalicznej u głównych producentów. Z kolei światowe ceny masła zanotowały ponowny spadek, mimo rosnącego popytu ze strony przetwórców żywności w Europie i Oceanii. Ceny OMP i PMP również spadły, co było spowodowane wzrostem produkcji w Europie oraz słabszym popytem krajowym i importowym.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl