Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w kwietniu 2025 r. notowany był wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO. Wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 152,1 pkt, a więc wyższym o 3,5 pkt niż marcu br. oraz o 28,4 pkt niż przed rokiem.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
Na wzrost wartości indeksu cen wpływ miały rosnące ceny masła, proszków mlecznych i sera. Zwiększenie się międzynarodowych cen masła był głównie wynikiem rosnących cen na rynku europejskim, wspieranych mniejszymi zapasami i silnym popytem na tłuszcz mleczny, pomimo sezonowego wzrostu produkcji mleka.

Na zwiększenie się światowych cen proszków mlecznych (OMP i PMP) wpływ miał stały popyt międzynarodowy i przesunięcie zainteresowania eksportem z Europy – gdzie silniejsze euro zmniejszyło konkurencyjność – w kierunku Oceanii, gdzie sezonowy spadek produkcji mleka zmniejszył dostępność tego asortymentu. Do wzrostu cen sera przyczynił się silny popyt eksportowy na tle ograniczonej podaży w Oceanii.


Tagi:
źródło: