Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w maju 2025 r. kontynuowany był wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
Wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 153,5 pkt, tj. wyższym o 1,3 pkt niż kwietniu br. oraz o 27,2 pkt niż przed rokiem.

Na wzrost wartości indeksu cen wpływ miały rosnące ceny masła, PMP i sera. Międzynarodowe ceny masła pozostały na historycznie wysokim poziomie, podtrzymywane przez silny popyt z Azji i Bliskiego Wschodu, na tle zmniejszających się dostaw mleka w Australii.

Jednak spadek popytu na masło pochodzące z Unii Europejskiej ograniczył dalszy wzrost jego cen. Rosnące ceny sera były wynikiem utrzymującego się popytu w gastronomii – szczególnie w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej – oraz ograniczonej dostępności w Unii Europejskiej. Ceny pełnego mleka w proszku wzrosły wsparte zwiększonymi zakupami z Chin i ograniczonym zwyżką podaży.


Tagi:
źródło: