KE ws. zakazu wykorzystywania przetworów mlecznych

Komisja Europejska wszczęła postępowanie po otrzymaniu skargi od przedstawicieli części włoskiego przemysłu mleczarskiego dotyczącego zakazu i karania za wykorzystywanie niektórych produktów jak mleko skondensowane i mleko w proszku do produkcji określonych artykułów mleczarskich – podaje FAMMU/FAPA.

KE ws. zakazu wykorzystywania przetworów mlecznych

Pierwszym działaniem podjętym w maju 2015 r. było wezwanie władz włoskich do usunięcia tych uchybień. Toczące się śledztwo nie jest związane z jakością produktów mlecznych, ale dotyczy przepisów mówiących o jednolitym rynku unijnym.

 

Ochrona jakości produktów rolnych i środków spożywczych jest jednym z priorytetów Unii Europejskiej i jest to sposób na ochronę dziedzictwa kulturowego Europy.

 

Wszystkie produkty włoskie chronione w obrębie unijnych programów jakości (CHOG, PDO, GTS), wśród nich sery, jak mozzarella, gorgonzola, parmigiano reggiano i provolone są objęte szczególnymi przepisami odnoszącymi się do ich wytwarzania.



Tagi:
źródło: