| Autor: redakcja1

KE rozważa wprowadzenie mechanizmów poprawiających zaopatrzenie na rynku cukru

Według nieoficjalnych informacji Komisja Europejska ponownie rozważa wprowadzenie mechanizmów poprawiających zaopatrzenie na wspólnotowym rynku cukru.

KE rozważa wprowadzenie mechanizmów poprawiających zaopatrzenie na rynku cukru

Jak podaje  FAPA/FAMMU, brane pod uwagę są dwa instrumenty. Pierwszym jest uruchomienie dodatkowego importu po zmniejszonym cle, drugim przekwalifikowanie, a więc umożliwienie wprowadzenia pozakwotowego cukru na rynek unijny najprawdopodobniej z opłatą wyrównawczą. Aktualnie spekuluje się, że całkowity kontyngent wyniósłby 300-400 tys. ton, przy czym byłoby to po 150-200 tys. ton na każdy mechanizm. Decyzja miałaby zostać podjęta na komitecie zarządzającym pod koniec maja, a mechanizmy ruszyłyby już w czerwcu.
 
Temat poprawy zaopatrzenia unijnego rynku w cukier powraca po kliku miesiącach. Na początku roku prognozowano, że KE może pozwolić na zakup i przekwalifikowanie w sumie nawet 1,5 mln ton, ale szybko skorygowano to w dół do 300-400 tys. ton. KE miała wtedy wstrzymać się z decyzją, żeby zobaczyć, czy zostanie wykorzystany preferencyjny kontyngent dla Brazylii, przy czym import ruszył, ale w niewielki stopniu.
 
Jeżeli faktycznie zapadnie decyzja o uruchomieniu mechanizmów poprawiających zaopatrzenie w cukier, a kontyngent wyniesie łącznie 300-400 tys. ton, to taka ilość może okazać się zbyt mała, żeby znacząco wpłynęła na rynek. Decyzja wydaje się jednak coraz bardziej realna, bo najnowsze oceny KE zapowiadają zniżkę zapasów kwotowych cukru i izoglukozy do zaledwie 700 tys. ton, co jest poziomem najmniejszym od 2006 roku.
 
Ostatni raz KE zezwoliła na przekwalifikowanie w sezonie 2012/2013, wtedy zezwolono na wprowadzenie w czterech równych transzach w sumie 600 tys. ton cukru pozakwotowego. Sezon wcześniej wolumen był o 50 tys. ton większy, a w sezonie 2010/2011 wyniósł 500 tys. ton. Przekwalifikowanie dotyczyło też izoglukozy.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!