Mniejszy deficyt na światowym rynku cukru

Australijskie ministerstwo gospodarki (ABARES) w swoim marcowym raporcie oceniło globalny deficyt cukru w sezonie 2016/2017 na 7 mln ton, a zatem to o 0,6 mln ton mniej niż sezon wcześniej.

Mniejszy deficyt na światowym rynku cukru
Produkcja ma zwiększyć się o 2,1% do 176,9 mln ton, a zużycie o 1,7% do 183,9 mln ton. Mniejsze tempo wzrostu spożycia przekłada się na spadek deficytu. ABARES zakłada, że w 2017/2018 produkcja dynamicznie przyspieszy, zwiększając się o 3,5% do 183,1 mln ton, a zużycie mocno wyhamuje, rosnąc tylko o 0,2% do 184,2 mln ton. Rynek pozostanie jednak w fazie deficytowej, a niedobór wyniesie 1,1 mln ton. Zdaniem FAPA/FAMMU, dopiero w sezonie 2018/2019 ma pojawić się nadwyżka produkcyjna w wysokości 2,1 mln ton. Inne prognozy zakładają, że już w sezonie 2017/2018 produkcja będzie wyższa od konsumpcji o 1-2 mln ton.
 
Światowe zapasy w sezonie 2016/17 ABARES oceniło na 65,9 mln ton, mniej o 7,9% w skali roku. Ich udział w spożyciu ma spaść o 4,5 pp. do 35,8%. To bardzo nisko na tle poprzednich lat. W kolejnych zapasy nieco wzrosną, ale ich udział nie ulegnie znaczącym zmianom.
 
ABARES przewiduje, że w sezonie 2017/2018 przeciętne ceny notowania surowego wyniosą 21 centów za funt, a więc 463 USD/t. oznacza to zwyżkę w skali roku o 25,7%. W następnym sezonie spodziewana jest podwyżka o 4,8% do 22 cts/lb - 485 USD/t. Ta prognoza to efekt założenia, że sezon 2017/2018 będzie jeszcze deficytowy.


Tagi:
źródło: