Rosyjski import cukru (I-IV 2015 r.)

Rosyjski urząd celny podał, że w okresie styczeń-kwiecień 2015 roku import cukru surowego wyniósł 371 tys. ton i był o 2% mniejszy od dostaw w pierwszy czterech miesiącach 2014 roku – podaje FAPA/FAMMU.

Rosyjski import cukru (I-IV 2015 r.)

Wartość wwożonego cukru zmalała o 10% do 145 mln $. Przeciętna wartość celna cukru surowego była o 8% mniejsza w ujęciu rocznym, tym samym wynosząc 391 USD/t.

 

Import cukru do Rosji

Import cukru białego zwiększył się z kolei o 20% do 90 tys. ton, a jego wartość o 13% do 54 mln $. Przeciętna wartość celna cukru białego obniżyła się o 5% do 603 USD/t.

 

Jak wynika z polskich danych, w pierwszym kwartale 2015 roku wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 4,2 tys. ton, tj. o 25% w skali roku o wartości 1,5 mln €, a więc ze spadkiem rzędu17%. Cukier surowy był sprowadzany tylko z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych. W analizowanym czasie 73% zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był większy o 4 pp.

 

Na uwagę zasługuje struktura importu cukru białego w omawianym okresie – 82% zakupów pochodziło z krajów WNP, w poprzednich latach ich udział był zdecydowanie mniejszy, gdyż w 2013 roku wyniósł 33%, a w 2014 - 81%. Cukier z krajów WNP kupowano średnio o 36% drożej za 632 w stosunku do 465 USD/t. Mimo niesprzyjającej różnicy w cenie Rosjanie kupowali cukier z WNP.

 

W związku z tym, należałoby to łączyć to z rosyjską polityką tworzenia wspólnego rynku, a dane z pierwszych miesięcy 2015 można traktować jako potwierdzenie tej hipotezy. W czwartym kwartale 2014 roku do Europejskiej Unii Gospodarczej Rosji, Białorusi i Kazachstanu dołączyły Armenia i Kirgistan, a od 1 stycznia 2015 roku unia zmieniła nazwę na Euroazjatycka Unia Gospodarcza (ЕАЭС, EUG).



Tagi:
źródło: