Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Lusterka do ciągników John Deere GL0493
2011-12-14 -
Preparat do mycia ACIDO-CLEAN DDD-1
2020-05-18 -
Wozy przeładowcze BROCHARD
2013-03-01 -
Silosy Pellon
2013-07-31 -
Ładowarki Weidemann HOFTRAC 1140 BASIC LINE
2020-08-07
Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie wyniesie ponad 10 mln ton
Według prognoz światowa nadwyżka w produkcji cukru w sezonie 2011/2012 wyniesie blisko 10,3 mln ton. Jednakże sezon wcześniej deficyt w produkcji tej substancji wyniósł 500 tysięcy ton.
Według szacunków światowa produkcja osiągnie poziom 182,2 mln ton, gdzie 145,4 mln ton to będzie cukier trzcinowy, a pozostała część, czyli 36,8 mln ton stanowić będzie cukier z buraków.
Produkcja tego słodkiego surowca zwiększy się o 8 procent, czyli o blisko 14,2 mln ton w stosunku do wcześniejszego sezonu. Wtedy to wolumen wyniósł 168 mln ton, z czego 32,2 mln ton to cukier buraczany, a 135,8 mln ton cukier trzcinowy.
Z kolei spożycie tego produktu nie będzie się wzrastać w takim
samym tempie jak jego produkcja. Jeżeli chodzi o konsumpcję cukru w
sezonie 2011/2012 to prawdopodobnie wyniesie ona 171,9 mln ton, czyli
więcej o niemal 2 procent niż sezon wcześniej.
W związku z tym zwiększenie zapasów powinno skutkować obniżką cen i ich częściową stabilizacją, a co za tym idzie i zwiększeniem popytu.