Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Oleje Fuchs
2020-03-25 -
Opryskiwacz Trend Plus
2020-08-05 -
Fermy drobiu
2015-04-17 -
Mulczery ogrodowe ORSI Golf
2015-03-11 -
BOBMAN "S" Szybka i wydajna ścielarka
2020-05-20 -
Siewnik COMBISEED HT3000S-HT4000S
2013-05-31
Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie wyniesie ponad 10 mln ton
Według prognoz światowa nadwyżka w produkcji cukru w sezonie 2011/2012 wyniesie blisko 10,3 mln ton. Jednakże sezon wcześniej deficyt w produkcji tej substancji wyniósł 500 tysięcy ton.

Według szacunków światowa produkcja osiągnie poziom 182,2 mln ton, gdzie 145,4 mln ton to będzie cukier trzcinowy, a pozostała część, czyli 36,8 mln ton stanowić będzie cukier z buraków.
Produkcja tego słodkiego surowca zwiększy się o 8 procent, czyli o blisko 14,2 mln ton w stosunku do wcześniejszego sezonu. Wtedy to wolumen wyniósł 168 mln ton, z czego 32,2 mln ton to cukier buraczany, a 135,8 mln ton cukier trzcinowy.
Z kolei spożycie tego produktu nie będzie się wzrastać w takim
samym tempie jak jego produkcja. Jeżeli chodzi o konsumpcję cukru w
sezonie 2011/2012 to prawdopodobnie wyniesie ona 171,9 mln ton, czyli
więcej o niemal 2 procent niż sezon wcześniej.
W związku z tym zwiększenie zapasów powinno skutkować obniżką cen i ich częściową stabilizacją, a co za tym idzie i zwiększeniem popytu.
