| Autor: redakcja11

Notowania cukru są najwyższe od 4 lat

Na londyńskiej giełdzie towarowej wielkogabarytowy kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na październik 2016 roku został zrealizowany na 138,25 tys. ton (2765 lotów), a nowy kontrakt kontenerowy na 10,5 tys. ton (210 lotów)- podaje FAMMU/FAPA.

Notowania cukru są najwyższe od 4 lat

Notowania cukru

Łącznie dostawy w obu kontraktach wyniosły 148,75 tys. ton (2975 lotów). Całość wolumenu „ze starego kontraktu” zakupiła firma Sucden Financial, natomiast sprzedawcami byli ED&F Man i ADM Investors Services, a cukier pochodzi z Brazylii. Rynek oczekiwał zbliżonego wolumenu realizacji w sierpniowym kontrakcie dostarczono zaś tylko 25 tys. ton. Pierwsza realizacja uruchomionego w czerwcu tego roku kontraktu kontenerowego dla cukru pokazuje zainteresowanie handlem cukrem na mniejszą skalę. Towar pochodzi z Salwadoru i Brazylii.

 

Z kolei druga połowa września przyniosła silne podwyżki notowań cukru na giełdach. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 8,1%, tym samym wzrastając do 590,5 USD/t a biorąc pod uwagę zmianę kontraktu, wzrost wyniósł 9,5%, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 10,3% do 489,4 USD/t. W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 9,8 i 11,4%, natomiast w zestawieniu rocznym cukier surowy aż o 102,7%, a cukier biały o 72,9%. W czwartek, 22 września notowania były jeszcze wyższe, a cukier biały był handlowany po 607 USD/t, a surowy po 590 USD/t. Cukier jest aktualnie najdroższy od czterech lat.

 

Powodem ostatnich podwyżek cukru jest głównie sytuacja w Brazylii, gdzie wyniki w kampanii cukrowniczej za sierpień były dużo słabsze od oczekiwanych. Rynek założył, że ostatecznie podaż brazylijskiego cukru będzie obniżona. Notowaniom pomogła także decyzja amerykańskiego banku centralnego (FED) o utrzymaniu stóp procentowych na stałym poziomie do końca roku. Za wysokimi cenami przemawia również światowy bilans cukru, który w sezonie 2015/16 i następnym ma być deficytowy.


Notowania kakao
 

Druga połowa bieżącego miesiąca przyniosła odbicie notowań kakao. W Nowym Jorku ziarno ukształtowało się na poziomie 2847 USD/t, a w Londynie 2264 BGP/t. Ostatnie spadki nie zostały jednak odrobione. Kakao drożało szczególnie z dwóch powodów. Pierwszym są informacje, że władze Wybrzeża Kości Słoniowej, które jest największym na świecie producentem ziarna, nie unieważnią kontraktów na nadchodzący sezon 2016/17 (październik/wrzesień). Kolejnym zaś słabszy początek nowych zbiorów. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!