Nieznaczne wahania cen tłuszczów roślinnych

W okresie dziewięciu miesięcy 2019 r. na rynku tłuszczów roślinnych w warunkach nieznacznych zmian, a nawet obniżenia zapotrzebowania na tłuszcze roślinne w gospodarstwach domowych i przy niewielkiej zwyżce cen surowców do ich produkcji, miały miejsce minimalne wahania cen detalicznych margaryn, przy powolnym wzroście cen detalicznych olejów roślinnych.

Nieznaczne wahania cen tłuszczów roślinnych
Jednocześnie na rynku tłuszczów zwierzęcych, w tym przede wszystkim na rynku masła przeważały obniżki cen detalicznych, z uwagi na większą niż przed rokiem krajową podaż masła, tj. wzrost produkcji, przy zmniejszeniu się eksportu masła oraz duży spadek jego cen na międzynarodowych rynkach.
 
W I kwartale 2019 r., podobnie jak w ostatnich miesiącach 2018 r. nadal malały również ceny detaliczne „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”, a więc słoniny i smalcu, ale od kwietnia ich ceny ponownie rosły w następstwie wyższych cen żywca wieprzowego na krajowym i europejskim rynku.
 
W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2019 r., przy wzroście cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 4,4% w skali roku, ceny tłuszczów roślinnych zmalały średnio o 0,3%, z tego ceny margaryn zmniejszyły się o 0,5%, olejów roślinnych o 0,1%, przy zwyżce cen oliwy z oliwek o 0,8%.
 
Spadek cen tłuszczów roślinnych był sporo niższy niż cen tłuszczów zwierzęcych, który wyniósł średnio 2,6% w relacji rocznej i był następstwem spadku cen masła o 2,9%, przy wzroście cen „pozostałych tłuszczów zwierzęcych” o 1,8%. W wyniku tych zmian tłuszcze roślinne podrożały wobec masła, a z kolei potaniały względem „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”.


Tagi:
źródło: