Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski spadł o 25%

Jak wskazują dane handlowe za pierwsze cztery miesiące bieżącego sezonu 2015/16 (sierpień – grudzień 2015 r.) odnotowano spadek polskiego eksportu zagęszczonego soku jabłkowego w porównaniu do tego samego okresu w 2014 r.

Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski spadł o 25%
Eksport zagęszczonego soku jabłkowego 

Jak podaje Foodnews, eksport soku z Polski wyniósł 89,7 tys. t i był o 25% niższy niż przed rokiem o 30,3 tys. ton. Porównując wysyłki  z grudnia ub. r. za granice trafiło o 38% mniej koncentratu niż w grudniu 2014 r., m.in. za sprawą obniżki sprzedaży do Ameryki Północnej poprzez obecność Chin. Soku jabłkowego do Stanów Zjednoczonych wysłano zaledwie 9 ton wobec 5,4 tys. t rok wcześniej. Obroty z Kanady zostały wstrzymane, gdzie w grudniu 2014 r. trafiło 500 t soku. Kraje unijne także zakupiły mniej koncentratu z Polski. Niemcy zaimportowały  mniej o 25 % w skali roku, Wielka Brytania o 11%  mniej, Holandia  o 13% , a Austria odnotowała spadek o 67% .

Z kolei Rosja zwiększyła zapotrzebowanie i zaimportowała 1,3 tys. t soku jabłkowego z Polski wobec blisko 1,0 tys. t rok wcześniej i tylko 1 t w grudniu 2013 r.

Jeżeli dotychczasowe niskie tempo eksportu zagęszczonego soku jabłkowego utrzyma się to sprzedaż w bieżącym sezonie wyniesie ok 235 tys. ton. Biorąc pod uwagę wysokie zapasy początkowe i wysoka produkcję zbliżoną do sezonu poprzedniego IERiGZ w grudniu 2015 szacował, że może ona wynieść 310 tys. t, czyli tyle samo jak w sezonie 2014/15. Czynnikiem oddziałującym w kierunku utrzymania cen na niskim poziomie mogą być wysokie zapasy końcowe.

Jak przypomina Bank BGŻ BNP Paribas, Polska należy do największych światowych producentów zagęszczonego soku jabłkowego a w ciągu ostatnich kilku lat udział eksportu w produkcji kształtował się na poziomie ok. 85-95%.


Tagi:
źródło: