Notowania cukru najniższe od 7 lat, kakao od 3 miesięcy

W ostatnim tygodniu na giełdzie w Nowym Jorku cukier surowy potaniał o 2,1% do 232,2 USD/t, co jest najniższym poziomem od siedmiu lat. Powodem przecen jest przede wszystkim wysoka podaż cukru z Brazylii, która jest jego największym na świecie eksporterem, oraz słaby real, który pozwala zarabiać Brazylijczykom mimo niskich cen.

Notowania cukru najniższe od 7 lat, kakao od 3 miesięcy

Notowania cukru

Jak podkreślają analitycy FAMMU/FAPA, za niskimi cenami przemawia także światowy bilans cukru – rynek od sześciu lat jest w fazie nadwyżki produkcyjnej, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów. W skali miesiąca cukier surowy jest tańszy o 15,5%, a w ujęciu rocznym o 34,2%. W mniejszym stopniu przeceny dotykają cukru białego, którego podaż w światowym handlu jest ograniczona. Wysoka różnica w cenie między cukrem białym a surowym, która obecnie przekracza 110 USD/t, preferuje także zakupy cukru surowego. Mimo tego notowania cukru białego są obecnie najniższe od siedmiu lat. Ostatni tydzień przyniósł 1,5% podwyżkę notowań w Londynie do 350,1 USD/t. W relacji miesięcznej cukier biały jest tańszy o 6,1%, a w rocznej o 19,1%.

Notowania kakao

Ostatni tydzień przyniósł dalsze spadki notowań kakao. Choć ziarno ciągle jest bardzo drogie, to jego ceny są najniższe od trzech miesięcy. W Londynie kakao staniało o 2,5% do 2024 BGP/t, a w Nowym Jorku o 3% do 3034 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były niższe o 6%, a w Londynie stabilne. Powodem obniżek jest rosnąca podaż z Wybrzeża Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao na świecie.


Tagi:
źródło: