Notowania cukru poszły w górę (23-27.09.2013)

Koniec września przyniósł dalsze podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały podrożał do 490,8 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 388,4 USD/t – podaje FAPA/FAMMU.

Notowania cukru poszły w górę (23-27.09.2013)
W związku z tym, w ostatnim tygodniu notowania cukru zwiększyły się odpowiednio o 4 i 2%, a w ujęciu miesięcznym wzrosły odpowiednio o 7 i 3%. Natomiast w relacji rocznej były jednak niższe o odpowiednio 10 i 14%.
 
Ostatnie podwyżki są głównie skutkiem sytuacji technicznej rynku oraz spowolnienia zbiorów trzciny cukrowej i tym samym produkcji cukru w Brazylii z powodu deszczów. Rośnie też zainteresowanie inwestorów tym surowcem.
 
W połowie września wygasł kontrakt marcowy na biały cukier w Londynie z terminem dostawy na październik. Kontrakt został zrealizowany na 313,15 tys. ton. Z Brazylii pochodziło 102,55 tys. ton, Gwatemali 100,6 tys. ton, Meksyku 100 tys. to i 10 tys. ton z Indii.
 
Całość wolumenu przypadła w udziale Louise Drayfus. Sprzedawcami byli UBS Ltd. - 225,1 tys. ton i Sucden - 88,05 tys. ton. Wraz z końcem września bieżącego roku wygaśnie kontrakt październikowy na cukier surowy.


Tagi:
źródło: