Notowania cukru o ponad 50% wyższe niż przed rokiem. Tanieje natomiast kakao

Drugi tydzień października przyniósł dość wyraźne przeceny notowań, ale cukier i tak pozostał drogi, a jego ceny były na poziomie zbliżonym do najwyższych od czterech lat.

Notowania cukru o ponad 50% wyższe niż przed rokiem. Tanieje natomiast kakao

Notowania cukru

Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały stracił 1,7%, spadając do 594 USD/t, natomiast w Nowym Jorku cukier surowy potaniał o 2,8% do 510,4 USD/t. Aczkolwiek w relacji miesięcznej cukier biały był droższy o 10,1%, a surowy o 15%. Z kolei w ujęciu rocznym za cukier trzeba było zapłacić dużo więcej: za biały o 53,7%, a za surowy o 64,3%. Skutku ostatnich przecen należy upatrywać w technicznej sytuacji rynku, gdzie wcześniejsze silne podwyżki wygenerowały sygnał do sprzedaży. Sytuacja fundamentalna przemawia za wysokimi cenami globalny bilans cukru drugi sezon z rzędu będzie wyraźnie deficytowy, a bieżąca kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie, zapowiada się gorzej, niż wcześniej prognozowano.


Notowania kakao
 

FAMMU/FAPA podaje, że drugi tydzień października przyniósł dalszą przecenę notowań kakao na giełdach. W Nowym Jorku za ziarno otrzymywano 2615 USD/t, a w Londynie po 2196 BGP/t. Przez ostatni tydzień kakao na amerykańskiej giełdzie obniżyło wartość o 6,3%, a na londyńskiej o 2,5%. W relacji rocznej ziarno to jest odpowiednio tańsze o 16% i droższe o 5%. Ostatnie spadki to w szczególności efekt zmian kursu walut w parze dolar funt szterling a także słabszych, niż rokowano, wyników przemiału ziarna w Europie – w trzecim kwartale przerób zwiększył się o 2,9% w relacji rocznej, gdzie rynek oczekiwał podwyżki o 2-6%. 



Tagi:
źródło: