Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Notowania cukru o ponad 50% wyższe niż przed rokiem. Tanieje natomiast kakao

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Drugi tydzień października przyniósł dość wyraźne przeceny notowań, ale cukier i tak...

Drugi tydzień października przyniósł dość wyraźne przeceny notowań, ale cukier i tak pozostał drogi, a jego ceny były na poziomie zbliżonym do najwyższych od czterech lat.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Notowania cukru

Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały stracił 1,7%, spadając do 594 USD/t, natomiast w Nowym Jorku cukier surowy potaniał o 2,8% do 510,4 USD/t. Aczkolwiek w relacji miesięcznej cukier biały był droższy o 10,1%, a surowy o 15%. Z kolei w ujęciu rocznym za cukier trzeba było zapłacić dużo więcej: za biały o 53,7%, a za surowy o 64,3%. Skutku ostatnich przecen należy upatrywać w technicznej sytuacji rynku, gdzie wcześniejsze silne podwyżki wygenerowały sygnał do sprzedaży. Sytuacja fundamentalna przemawia za wysokimi cenami globalny bilans cukru drugi sezon z rzędu będzie wyraźnie deficytowy, a bieżąca kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie, zapowiada się gorzej, niż wcześniej prognozowano.


Notowania kakao
 

FAMMU/FAPA podaje, że drugi tydzień października przyniósł dalszą przecenę notowań kakao na giełdach. W Nowym Jorku za ziarno otrzymywano 2615 USD/t, a w Londynie po 2196 BGP/t. Przez ostatni tydzień kakao na amerykańskiej giełdzie obniżyło wartość o 6,3%, a na londyńskiej o 2,5%. W relacji rocznej ziarno to jest odpowiednio tańsze o 16% i droższe o 5%. Ostatnie spadki to w szczególności efekt zmian kursu walut w parze dolar funt szterling a także słabszych, niż rokowano, wyników przemiału ziarna w Europie – w trzecim kwartale przerób zwiększył się o 2,9% w relacji rocznej, gdzie rynek oczekiwał podwyżki o 2-6%. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Sytuacja na rynkach rolnych i debata o przyszłości WPR
  • Sytuacja na rynkach rolnych i debata o przyszłości WPR

    Minister Krzysztof Jurgiel uczestniczył w posiedzeniu Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa UE, które odbywało się pod przewodnictwem Bułgarii.
  • Wysłodki buraczane to dobry materiał na paszę
  • Wysłodki buraczane to dobry materiał na paszę

    Wysłodki buraczane powstają w procesie ekstrakcji cukru z korzeni buraka cukrowego. Zgodnie z prawem paszowym (Rozporządzenie WE Nr. 183/2005) wysłodki buraczane są materiałem paszowym i są...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Rekordowy eksport cukru
  • Rekordowy eksport cukru

    W okresie styczeń-listopad 2017 r. wywóz cukru wyniósł 618 tys. ton, w tym do UE 327 tys. ton. W trakcie całego roku eksport może osiągnąć rekordowy wynik 700 tys. ton.
  • Spadek cen cukru
  • Spadek cen cukru

    Na krajowym rynku maleją ceny cukru, a decydują o tym stosunkowo niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w sezonie 2017/2018.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl