Odbicie na ostatniej aukcji Fonterry

W dniu 18 kwietnia 2017 roku na otwartej po raz 186 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami zniżce ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, nastąpił jej wzrost.

Odbicie na ostatniej aukcji Fonterry

Ceny przetrworów mleczarskich

Zwyżkowały ceny wszystkich przetworów mlecznych poza cenami bezwodnego tłuszczu mlecznego i kazeiny. Najsilniejsze wzrosty odnotowano w przypadku serów cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku, podczas gdy ceny laktozy tylko nieznacznie odbiegały od wartości sprzed dwóch tygodni. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 4,5% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,139 tys. USD/t (o 37,7% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu). Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 6,8% drożej niż na poprzednim przetargu (4 kwietnia), osiągnęły poziom 2,04 tys. USD/t (za kontrakty na lipiec, sierpień i wrzesień 2017 r. płacono nawet o niespełna 8% więcej niż przed dwoma tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 96 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 21 marca 2017 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,5% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,998 tys. USD/t (za kontrakty na wrzesień 2017 roku płacono nawet o ponad 8% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta spadła do 954 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 5,3% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 3,46 tys. USD/t.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 2 maja 2017 r.


Tagi:
źródło: