Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ostrzejsze kontrole jakości żywności w UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W środę, 15 marca 2017 r., europosłowie przyjmą zmiany w przepisach, które mają...

W środę, 15 marca 2017 r., europosłowie przyjmą zmiany w przepisach, które mają zagwarantować wysokie standardy żywności, która trafia na unijny rynek, oraz zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet podobnym np. do ujawnionej w 2013 roku sprzedaży koniny jako wołowiny.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Bezpieczeństwo żywności w UE

Nowelizacja dotyczy m.in. zaostrzenia kontroli na różnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji i ma poprawić identyfikowalność żywności, służyć przeciwdziałaniu oszustwom oraz przyczynić się do odbudowy zaufania konsumentów.

Zmiany zapewniają kompleksowy i bardziej skuteczny system kontroli na każdym etapie łańcucha żywnościowego (kontrole żywności, pasz, pestycydów, dobrostanu zwierząt, produkcji żywności organicznej, oznaczeń pochodzenia geograficznego produktów rolnych etc.) oraz poprawę dobrostanu zwierząt. Kontrole mają być niezapowiedziane, oparte na ryzyku i mają dotyczyć wszystkich sektorów. Inspekcje będą przeprowadzane przez właściwe władze krajowe. Nowelizacja przewiduje także harmonizację i zaostrzenie kar w przypadku oszustw. Zmiany umożliwią szybsze reagowanie w kryzysowej sytuacji. 

Unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywności należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie. Globalizacja rynku spożywczego oraz coraz dłuższy i bardziej złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają jednak, że wzrasta też ryzyko oszustw. Stąd zdaniem unijnych władz wynika potrzeba poprawienia jakości przeprowadzanych kontroli, by zapewnić, że najwyższy poziom ochrony zdrowia ludzkiego oraz dobrostanu zwierząt i roślin. Poza tym konieczne jest zagwarantowanie, że przepisy są odpowiednio wdrażane na każdy etapie.

Wątpliwości, co do jakości przeprowadzanych kontroli pojawiły się po skandalu z koniną dodawaną do wołowiny, który wybuchł na początku 2013 roku. Wyniki przeprowadzonych na szeroką skalę testów wykazały, że proceder dotyczy rynków wielu europejskich krajów. W niektórych przypadkach zawartość koniny w produkcie sprzedawanym jako wołowina wynosiła nawet 100%. W wyniku skandalu z rynku wycofano wiele partii żywności.

Jeśli posłowie przyjmą zmiany, to zaczną one obowiązywać pod koniec 2019 roku.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa UE
  • Posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa UE

    Minister Krzysztof Jurgiel uczestniczył w posiedzeniu Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Luksemburgu.
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl