Panika konsumentów była głównym napędem wzrostu cen cukru?

Według wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez ekspertów to panika, która ogarnęła konsumentów, przyczyniła się do ciągłych podwyżek cen cukru.

Panika konsumentów była głównym napędem wzrostu cen cukru?

Zgodnie z raportami sporządzonymi przez Ministerstwo Rolnictwa, średnia cena tony cukru w marcu bieżącego roku wyniosła prawie 4 tysiące złotych i była większa aż o 99,5 procenta wobec analogicznego okresu roku wcześniejszego.


Gwałtowny wzrost przyczynił się do wybuchu masowej histerii, w imię której konsumenci zaczęli masowo wykupywać cukier ze sklepów.


Następstwem zachowania kupujących były ograniczenia w ilości kilogramowej przypadające na jednego klienta jakie sklepy wówczas wprowadziły. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił zbadać sprawę dokładnie i ustalić co tak naprawdę spowodowało tak szybki i gwałtowny wzrost cen tego specyfiku.



Tagi: