Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Zbiornik Tango Oil 5000 monolit
2016-04-14 -
Pilnik do ostrzenia noży WG1450
2014-08-05 -
Chwytak do balotów BG2000
2015-07-02 -
Wał do zagęszczania gleby PARTNER II
2014-04-09 -
Nawóz NPK - FoliarActiv Łąki i Pastwiska
2014-12-19
Panika konsumentów była głównym napędem wzrostu cen cukru?
Według wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez ekspertów to panika, która ogarnęła konsumentów, przyczyniła się do ciągłych podwyżek cen cukru.
Zgodnie z raportami sporządzonymi przez Ministerstwo Rolnictwa, średnia cena tony cukru w marcu bieżącego roku wyniosła prawie 4 tysiące złotych i była większa aż o 99,5 procenta wobec analogicznego okresu roku wcześniejszego.
Gwałtowny wzrost przyczynił się do wybuchu masowej histerii, w imię której konsumenci zaczęli masowo wykupywać cukier ze sklepów.
Następstwem zachowania kupujących były ograniczenia w ilości kilogramowej przypadające na jednego klienta jakie sklepy wówczas wprowadziły. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił zbadać sprawę dokładnie i ustalić co tak naprawdę spowodowało tak szybki i gwałtowny wzrost cen tego specyfiku.