Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa GiANT 4548 TENDO HD
2013-01-09 -
Prasa belująca Z562 – stałokomorowa
2016-01-08 -
CIĄGNIKI Seria 5 D Keyline
2020-02-13 -
Hale rolnicze Typ DELTA I/I+
2020-05-05
Po 2017 r. kampania cukrownicza w Niemczech i Francji wydłuży się do 130 dni
Niemcy i Francja zapowiadają wydłużenie kampanii cukrowniczej po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i izoglukozy w UE, co nastąpi od października 2017 roku.

Eksperci FAMMU/FAPA podkreślają, że uwolnienie produkcji w UE ma pozwolić na eksport cukru na większą skalę, niż ma to miejsce obecnie. Unijny cukier ma szansę na odegranie większej roli w światowym handlu, jeżeli globalne ceny będą odpowiednio wysokie. Wzrost produkcji i wydłużenie kampanii mają obniżyć koszty w UE i pozwolić na wywóz.
Francuski związek plantatorów buraka cukrowego (CGB) przewiduje, że po 2017 roku produkcja cukru wzrośnie o około 20%.
Według różnych analiz, kampania w Niemczech i Francji wydłuży się z 100-110 do 130 dni co pozwoli produkować więcej cukru bez konieczności budowania nowych cukrowni. Czynnikiem ryzyka jest pogoda, bo w końcowej części wydłużonej kampanii mróz może negatywnie wpłynąć na jakość surowca.
