Polacy nie znają się na mięsie wieprzowym

W Unii Europejskiej jakość produkowanego mięsa jest najczęściej potwierdzana poprzez odpowiedni certyfikat. Niestety w Polsce nie jest to zbyt popularne zarówno wśród producentów jak i konsumentów.

Polacy nie znają się na mięsie wieprzowym


Certyfikat potwierdzający jakość produktu tworzy jego konkurencyjność wobec innych artykułów, a także wyróżnia go na tle masowej wytwórczości mięsa. No cóż, w Polsce nadal najważniejsza dla konsumenta jest cena, a kryterium jakości schodzi na dalszy plan.


Poza tym Polacy nie potrafią rozpoznać cech dobrego mięsa. Niestety informacje na ten temat trudno znaleźć.


Dlatego też Związek Polskiego Mięsa oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLUS jest za stworzenie systemu wartości wieprzowiny. Ponadto chcą też przeprowadzić kampanię informacyjną, która zostanie poświęcona jakości mięsa surowego. Co więcej, otóż w całości będzie ona sfinansowana z budżetu rządowego i unijnego. Taki zabieg pomoże na zbudowanie zaufania wśród konsumentów do wieprzowiny.


Produkty znakowane Profesjonalną Certyfikacją Wieprzowiny Wysokiej Jakości są w opakowaniach jednostkowe, które o dziwo budzą nieufność, a powinno być zupełnie odwrotnie, gdyż przedłużają one okres trwałości, świeżości i dobry wygląd produktu.



Tagi: