Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Oświetlenia chlewni lampa BASE Pacelum
2020-04-07 -
Ładowarka teleskopowa JCB 526 AGRI
2012-08-10 -
Kosiarka Sip DISC 220 F ALP
2019-12-16 -
Bezpieczna drabina zatrzaskowa Spinder
2020-05-28 -
Radio zewnętrzne - SNB900 radio
2015-05-04 -
Ładowarka teleskopowa Merlo Professional
2015-02-13
Polacy nie znają się na mięsie wieprzowym
W Unii Europejskiej jakość produkowanego mięsa jest najczęściej potwierdzana poprzez odpowiedni certyfikat. Niestety w Polsce nie jest to zbyt popularne zarówno wśród producentów jak i konsumentów.
Certyfikat
potwierdzający jakość produktu tworzy jego konkurencyjność wobec
innych artykułów, a także wyróżnia go na tle masowej
wytwórczości mięsa. No cóż, w Polsce nadal najważniejsza dla
konsumenta jest cena, a kryterium jakości schodzi na dalszy plan.
Poza
tym Polacy nie potrafią rozpoznać cech dobrego mięsa. Niestety
informacje na ten temat trudno znaleźć.
Dlatego
też Związek Polskiego Mięsa oraz Polski Związek Hodowców i
Producentów Trzody Chlewnej POLUS jest za stworzenie systemu
wartości wieprzowiny. Ponadto chcą też przeprowadzić kampanię
informacyjną, która zostanie poświęcona jakości mięsa surowego.
Co więcej, otóż w całości będzie ona sfinansowana z budżetu
rządowego i unijnego. Taki zabieg pomoże na zbudowanie zaufania
wśród konsumentów do wieprzowiny.
Produkty
znakowane Profesjonalną
Certyfikacją Wieprzowiny Wysokiej Jakości są w opakowaniach
jednostkowe, które o dziwo budzą nieufność, a powinno być
zupełnie odwrotnie, gdyż przedłużają one okres trwałości,
świeżości i dobry wygląd produktu.