Polski cukier na europejskich rynkach

Krajowa Spółka Cukrowa może teraz patrzeć w przyszłość z optymizmem. Obecnie planuje zdobyć zagraniczne rynki. Niemniej jednak na początek będzie to Mołdawia.

Polski cukier na europejskich rynkach

W ciągu miesiąca Polacy powinni zakończyć transakcję kupna cukrowni w tym kraju. Nie czekają jednak do końca i już rozpoczęli kontraktację wśród tamtejszych rolników.


Mołdawska cukrownia zbankrutowała w ubiegłym roku i od tamtego czasu stoi pusta. Jedynym dla niej ratunkiem było znalezienie zagranicznego inwestora. Wygląda na to, że się udało. Według zapewnień, do końca miesiąca majątek powinien zostać przejęty przez nowego inwestora.


No tak, ale dlaczego akurat Mołdawia? Odpowiedź jest prosta. Otóż przede wszystkim dlatego, że nie ma tam kwotowania produkcji cukru, co bardzo odpowiada polskim inwestorom.


Krajowa Spółka Cukrowa ma na celu zwiększenie produkcji. Niestety w tym momencie na przeszkodzie stoją unijne limity. Mimo to, właściciel firmy przekonuje, że ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła.


Produkcja cukru w Mołdawii powinna rozpocząć się jeszcze w tym roku.



Tagi: