Polski handel zagraniczny cukrem

W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. z Polski za granicę wyeksportowano ponad 607 tys. ton cukru, a więc o 15% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie z uwagi na niskie ceny na rynku międzynarodowym wpływy z wysyłki były o 18% mniejsze i osiągnęły 202 mln EUR.

Polski handel zagraniczny cukrem
Na rynku unijnym sprzedano 297 tys. ton cukru, co stanowiło 49% wolumenu całego krajowego eksportu. Najważniejszym kierunkiem wywozu cukru na rynku UE była Rumunia - 102 tys. ton i Niemcy - 96 tys. ton. Mniejsze ilości cukru dostarczono na Węgry - 21 tys. ton, do Włoch - 17 tys. ton i na Litwę - 11 tys. ton.
 
Poza Unię Europejską wysłano 310 tys. ton cukru, przede wszystkim do Izraela - 94 tys. ton. Cukier trafił też do Egiptu - 50 tys. ton, Gruzji - 33 tys. ton, Arabii Saudyjskiej - 19 tys. ton, Rosji - 16 tys. ton, Szwajcarii - 15 tys. ton, Kazachstanu i Kuwejtu - po 13 tys. ton, a także do Albanii - 11 tys. ton.
 
W miesiącach styczeń–październik 2019 r. import cukru do Polski był o 36% wyższy niż rok wcześniej. Do kraju sprowadzono w sumie 168 tys. ton cukru wartych 64 mln EUR, z tego 110 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich. Najwięcej cukru przywieziono do Polski z Niemiec - 62 tys. ton. Mniejsze ilości cukru trafiły z Czech – 16 tys. ton, Bułgarii – 8 tys. ton, Francji – 7 tys. ton i Wielkiej Brytanii – 4 tys. ton. Głównym dostawcą cukru z krajów trzecich był Laos – 30 tys. ton i Nikaragua – 20,5 tys. ton.
 
Saldo handlu zagranicznego cukrem w omawianym czasie było dodatnie i ukształtowało się w granicy 192 tys. ton, a więc mniejszej o 22% niż w tym samym okresie 2018 r. Wartość salda wyniosła blisko 62 mln EUR, co w skali roku oznacza spadek o 27%.


Tagi:
źródło: