Produkcja cukru na świecie

Jak wynika z prognozy Ministerstwa Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) z maja 2020 r., globalna produkcja cukru w sezonie 2019/2020 obniży się o 13,5 mln ton do 166,2 mln ton, przede wszystkim z uwagi na oczekiwany, bardzo duży spadek produkcji w Tajlandii - o 6,3 mln ton i Indiach - o 5,4 mln ton, a także w mniejszym stopniu w USA, Chinach i UE, a więc w krajach wytwarzających w sumie 40% światowego wolumenu cukru.

Produkcja cukru na świecie

Równocześnie globalne spożycie cukru prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu o 1 mln ton do 171,6 mln ton.

Przedstawiona przez USDA sytuacja podażowo-popytowa na rynku międzynarodowym będzie skutkowała sporą redukcją światowych zapasów cukru z 54 mln ton w sezonie 2018/2019 do 44,4 mln ton pod koniec sezonu 2019/2020. Poziom zapasów cukru na świecie zgodnie z prognozą USDA będzie najmniejszy od sezonu 2016/2017, co wraz z przewidywanym deficytem cukru może być czynnikiem silnie oddziałującym na wzrost cen na rynku międzynarodowym.


 


Tagi:
źródło: