Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Poidło PPZ
2014-01-10 -
Silosy spedycyjne
2021-11-23 -
Pług zagonowy zawieszany ÖVERUM CT-F
2013-03-21 -
Ładowarki STRIEGEL model 500DY/A
2014-07-14
Produkcja mrożonych owoców i warzyw w sezonie 2015/2016
Jak wynika z danych GUS produkcja mrożonych owoców i orzechów w pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu ukształtowała się w granicy 162 tys. t i była większa o 23 proc. niż w porównywalnym okresie w sezonie poprzednim w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej.

Okres ten jest kluczowy pod kątem produkcji mrożonek owocowych i wiele może powiedzieć o kierunku zmian w całym sezonie 2015/2016. Jak zauważa bowiem Bank BGŻ BNP Paribas, w całym sezonie 2014/2015 kontyngent produkcji mrożonych owoców w tych dwóch miesiącach stanowił aż 46 proc. całkowitej ich produkcji. Tak duży wzrost produkcji mrożonek może wydawać się zaskakujący w kontekście przewidywanej zniżki podaży surowca do przetwórstwa, przede wszystkim szacowanego spadku produkcji malin.
Jednakże w kierunku wzrostu produkcji mrożonek mogły działać wyższa produkcja wiśni, przy czym w 2014 roku z uwagi na niskie ceny część owoców nie została zebrana, a także większa w skali roku produkcja truskawek o 1,7 proc. do 206 tys. t.
W przypadku chodzi o mrożonych warzyw, w tym samym czasie ich produkcja zmalała o 5 proc. do 103 tys. t. Jest to wynik sporo niższej tegorocznej bazy surowcowej do przetwórstwa. Z kolei patrząc na przewidywaną skalę obniżenia się tegorocznych zbiorów warzyw o 16 proc., prawdopodobne jest że dynamika spadku produkcji mrożonek warzywnych w następnych miesiącach br. się pogłębi. Odwrotne trendy zaobserwowano w przypadku marynat warzywnych. W pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu wytworzono ich 23 tys. t, a więc o blisko 8 proc. więcej niż przed rokiem.
