Produkcja mrożonych owoców i warzyw w sezonie 2015/2016

Jak wynika z danych GUS produkcja mrożonych owoców i orzechów w pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu ukształtowała się w granicy 162 tys. t i była większa o 23 proc. niż w porównywalnym okresie w sezonie poprzednim w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej.

Produkcja mrożonych owoców i warzyw w sezonie 2015/2016

Okres ten jest kluczowy pod kątem produkcji mrożonek owocowych i wiele może powiedzieć o kierunku zmian w całym sezonie 2015/2016. Jak zauważa bowiem Bank BGŻ BNP Paribas, w całym sezonie 2014/2015 kontyngent produkcji mrożonych owoców w tych dwóch miesiącach stanowił aż 46 proc. całkowitej ich produkcji. Tak duży wzrost produkcji mrożonek może wydawać się zaskakujący w kontekście przewidywanej zniżki podaży surowca do przetwórstwa, przede wszystkim szacowanego spadku produkcji malin.
 

Jednakże w kierunku wzrostu produkcji mrożonek mogły działać wyższa produkcja wiśni, przy czym w 2014 roku z uwagi na niskie ceny część owoców nie została zebrana, a także większa w skali roku produkcja truskawek o 1,7 proc. do 206 tys. t.
 

W przypadku chodzi o mrożonych warzyw, w tym samym czasie ich produkcja zmalała o 5 proc. do 103 tys. t. Jest to wynik sporo niższej tegorocznej bazy surowcowej do przetwórstwa. Z kolei patrząc na przewidywaną skalę obniżenia się tegorocznych zbiorów warzyw o 16 proc., prawdopodobne jest że dynamika spadku produkcji mrożonek warzywnych w następnych miesiącach br. się pogłębi. Odwrotne trendy zaobserwowano w przypadku marynat warzywnych. W pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu wytworzono ich 23 tys. t, a więc o blisko 8 proc. więcej niż przed rokiem.

 



Tagi:
źródło: