Produkcja przetworów mlecznych

Z powodu większej produkcji mleka surowego zwiększyła się również wytwórczość przetworów mleczarskich.

Produkcja przetworów mlecznych
W piątym miesiącu tego roku wytworzono 13,7 tysięcy ton masła, a zatem o 3,1 procenta więcej niż miesiąc wcześniej. Jednakże to 4 procentowy spadek wobec roku ubiegłego. Z kolei w ciągu pięciu pierwszych miesięcy bieżącego roku wyprodukowano 70,7 tysięcy ton masła, czyli to 2 procentowa zwyżka w rocznej relacji.
 
Natomiast podpuszczkowych serów dojrzewających wytworzono 25,1 tysiąca ton, a to oznacza spadek o 1,3 procenta w porównaniu do kwietnia. W zestawieniu rocznym to i tak zwyżka o 10 procent. Biorąc pod uwagę okres od stycznia do maja tego roku, wolumen produkcyjny serów zamknął się w granicy 123 tysięcy ton, co daje zwyżkę o 20 procent wobec ubiegłego roku.


Tagi:
źródło: