Produkcja przetworów mlecznych

Ograniczony popyt oraz zwiększające się zapasy polskiego masła przyczyniły się do obniżenia produkcji masła.

Produkcja przetworów mlecznych
W siódmym miesiącu tego roku wytworzono 14,7 tysiąca ton masła, a zatem o 2 procent mniej niż miesiąc wcześniej. Jednakże to 2 procentowy spadek wobec roku ubiegłego. Z kolei w ciągu siedmiu pierwszych miesięcy bieżącego roku wyprodukowano 102 tysięcy ton masła, czyli to 5 procentowa zwyżka w rocznej relacji.
 
Natomiast podpuszczkowych serów dojrzewających wytworzono 26,2 tysiąca ton, a to oznacza wzrost o 3,1 procenta w porównaniu do czerwca. W zestawieniu rocznym to i tak zwyżka o 12 procent. Biorąc pod uwagę okres od stycznia do czerwca tego roku, wolumen produkcyjny serów zamknął się w granicy 175 tysięcy ton, co daje zwyżkę o 18 procent wobec ubiegłego roku.


Tagi:
źródło: