| Autor: redakcja1

Produkcja przetworów mlecznych

Mimo sezonowej obniżki więcej produkuje się serów i masła.

Produkcja przetworów mlecznych
W drugim miesiącu tego roku wytworzono 14,8 tysięcy ton masła, a zatem o 10 procent mniej niż miesiąc wcześniej, chociaż o 9 procent więcej niż w roku ubiegłym. Z kolei w ciągu dwóch pierwszych miesięcy bieżącego roku wyprodukowano 31 tysięcy ton masła, czyli to 7 procentowa zwyżka w rocznej relacji.
 
Natomiast podpuszczkowych serów dojrzewających wytworzono 24 tysiące ton, a to oznacza spadek o 4 procent w porównaniu do stycznia. W zestawieniu rocznym to i tak wzrost o 16 procent. Biorąc pod uwagę okres od stycznia do lutego tego roku, wolumen produkcyjny serów zamknął się w granicy 49 tysięcy ton, co daje zwyżkę o 21 procent wobec ubiegłego roku.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!