| Autor: redakcja1

Produkcja sera w UE

W pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku produkcja sera była o 1% większa niż rok wcześniej i wyniosła 3,84 mln ton.

Produkcja sera w UE
Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w analizowanym okresie najwięcej sera wyprodukowali Niemcy – 983,3 tys. ton (+0,6%), Francja – 720,2 tys. ton (-2,1%), Włochy – 440,5 tys. ton (+3,9%), Holandia – 362,3 tys. ton (-4,2%), Polska – 352,4 tys. ton (+5,6%), Dania – 190,4 tys. ton (+4,6%) i Wielka Brytania – 189,9 tys. ton (-0,8%), co daje 84% produkcji sera w UE.
 
Komisja Europejska spodziewa się zwyżki produkcji sera w całym 2017 roku o 2,2% do 10,25 mln ton, napędzanej przez silny eksport (+6%) na poziomie 848 tys. ton, oraz zwiększoną konsumpcję wewnętrzną o 1,7% do 9,48 mln ton.
 
Unijny wywóz serów w okresie styczeń-maj 2017 roku wyniósł 347,6 tys. ton i był 8% większy niż rok wcześniej w tym samym czasie. Najbardziej rentowne w tym okresie były dostawy do USA – 55 tys. ton (+1%), Japonii – 39,5 tys. ton (+37%), Szwajcarii – 25 tys. ton (+8%), Korei Pd. – 24,4 tys. ton (+28%), Arabii Saudyjskiej – 19,7 tys. ton (-5%), Chile – 10 tys. ton (+199%), Australii – 10 tys. ton (+14%), Emiratów – 8,8 tys. ton (+17%), Libanu – 8,6 tys. ton (+11%) i Algierii – 8,4 tys. ton (+1%).
 
W okresie styczeń-maj 2017 roku ograniczono o 21% import sera do 22,9 tys. ton. Największym dostawcą tego produktu na unijny rynek jest w dalszym ciągu Szwajcaria z 90% udziałem w rynku i Norwegia z 4% udziałem. Odnotowano również spory wzrost importu z Serbii o 70% i Islandii o 45%, Bośni i Hercegowiny o 69% oraz Turcji o 151%. Przedsiębiorcy z Włoch, Wielkiej Brytanii, Holandii, Irlandii, Szwecji, Litwy, Francji i Finlandii w okresie do września 2016 roku w ramach przyznanego limitu - 68 tys. ton zaoferowali do prywatnych magazynów 52,9 tys. ton serów.
 
Limity wykorzystały Włochy, Irlandia i Szwecja. Uwzględniając ilości serów wycofanych z prywatnego przechowywania w unijnych magazynach na koniec maja 2017 roku znajdowało się 10,86 tys. ton serów, czyli mniej o 47% niż w styczniu bieżącego roku i o 38% niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!