| Autor: redakcja6

Przetwórstwo mięsa w Polsce. Danish Crown przejmuje Sokołów S.A.

Komisja Europejska wyraziła zgodę na zakup od HKS Scan przez Danish Crown połowy akcji firmy Sokołów S.A. - poinformował Bank BGŻ.

Przetwórstwo mięsa w Polsce. Danish Crown przejmuje Sokołów S.A.
W lutym bieżącego roku władze Danish Crown poinformowały o planach odkupienia od fińskiej korporacji HKScan 50% udziałów spółki akcyjnej Sokołów. W związku z tym, spółka ta staje się głównym właścicielem polskiego przedsiębiorstwa. Jednocześnie Danisch Crown umocniło swoją pozycję na naszym rynku.
 
Przypomnijmy, iż firma Sokołów jest producentem wędlin, kiełbas i pozostałych przetworzonych produktów mięsnych. Ponadto zajmuje znaczącą pozycje jako ubojnia bydła i trzody w Polsce. Według Agra-Europe, w wyniku nabycia akcji tej spółki, Danish Crown realizuje strategię nakierowaną na częściowe przeniesienie przetwórstwa do rejonów o niższych kosztach produkcji. Warto zauważyć, że w ostatnim czasie odnotowano zmniejszenie mocy przerobowych w duńskich firmach, przy czym systematycznie rośnie produkcja trzody chlewnej w Danii. Jednak coraz więcej zwierząt sprzedawana jest za granicę, w tym do Polski. Powodem są często niskie koszty tuczu i przetwórstwa mięsa.
 
Jak podają eksperci Banku BGŻ, dane GUS potwierdzają powyższe informacje. W dniu 1 marca 2014 roku pogłowie prosiąt w Polsce było o 8% niższe w relacji rocznej, czyli o 264 tys. szt. Natomiast import trzody chlewnej cały czas rośnie. Według MRiRW, w pierwszym kwartale bieżącego roku odnotowano 10-procentowy wzrost przywozy trzody chlewnej, który wyniósł 55,7 tys. ton.  

Co ciekawe, połowę wolumenu stanowią zwierzęta w wadze poniżej 50 kg. Biorąc pod uwagę strategię Danish Crown, można się zatem spodziewać, że Polska pozostanie znaczącym importerem trzody chlewnej z Danii. Jednak już kolejne etapy produkcji, będą odbywały się na terenie Polski. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ, będzie to pozytywny sygnał dla polskich przetwórców.




Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!