Rekordowa produkcja cukru w Rosji

Rosyjski instytut rynków rolnych (IKAR) prognozuje, że dzięki korzystnym warunkom pogodowym i zwiększeniu areał buraków cukrowych produkcja cukru w 2016 roku wzrośnie o prawie 8% do aż 5,6 mln ton.

Rekordowa produkcja cukru w Rosji

Produkcja cukru w Rosji

Tym samym, jak podaje FAMMU/FAPA, Rosja stanie się niemalże samowystarczalna, ponieważ konsumpcja została oszacowana na dość stabilnym poziomie 5,85 mln ton. IKAR ocenia również, że import cukru surowego w sezonie 2016/17 (lipiec/czerwiec) spadnie z 238 do 100 tys. ton, a białego z 289 do 280 tys. ton. Z kolei eksport ma wzrosnąć do 15-20 tys. ton z 8-10 tys. ton.

 

W 2015 roku Rosja była trzecim rynkiem zbytu dla Polskiego cukru, sprzedano tam 25,2 tys. ton za 9,1 mln euro (9 pozycja wartościowo). Jednak między styczniem a kwietniem br. wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 2,8 tys. ton a zatem mniej o 36,4% r/r o wartości 1,2 mln € (-1/4 r/r). Ponadto, rosnąca produkcja cukru w Rosji stanowi wyzwanie dla polskich eksporterów cukru, ponieważ kraj ten był od lat tradycyjnym, dość istotnym rynkiem zbytu dla polskiego cukru średni wolumen wywozu za ostatnie trzy lata przekracza 23 tys. ton, co stanowi około 5% wywozu łącznie.

 

Zwyżkowa produkcja w Rosji to nie tylko spadek popytu w tym kraju na polski cukier, ale w dłuższej perspektywie może oznaczać także kurczenie się rynków zbytu w WNP, zwłaszcza że Kazachstan, który także tradycyjnie jest znaczącym odbiorcą cukru w Polski, jest w unii celnej z Rosją. 



Tagi:
źródło: