Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek cukru w Polsce w sezonie 2014/2015

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W sezonie 2014/2015 powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosi blisko 190 tys. ha i jest o...

W sezonie 2014/2015 powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosi blisko 190 tys. ha i jest o 2,7% większa niż przed rokiem – poinformował Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Koncerny cukrownicze zakontraktowały spore ilości surowca, pomimo dużej podaży. Wzrost powierzchni uprawy oraz korzystne warunki pogodowe w okresie wschodów i pierwszej fazy rozwoju roślin w tym roku wskazują, że w kampanii 2014/2015 można spodziewać się produkcji cukru na poziomie 1,8 mln ton.
 
Według Szajnera technologiczny plon cukru musiałby wynieść 9,5 tony/ha, co odpowiada plonowaniu korzeni ok. 60 t/ha przy standardowej zawartości cukru 16%. Produkcja cukru może być o 400 tys. ton wyższa od kwoty produkcyjnej opiewającej na 1,405 mln ton i zużycia krajowego 1,63 mln ton.
 
W związku z tym, następuje konieczność wyeksportowania cukru pozakwotowego do krajów trzecich lub zaliczenia go na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016. W 2013 r. wystąpił nieznaczny spadek konsumpcji cukru w gospodarstwach domowych do 14,04 kg/osobę.
 
Zmniejszenie się spożycia wystąpiło mimo spadku cen detalicznych cukru o 9% do 3,60 zł/kg. Spory wpływ na ograniczenie konsumpcji mają zmiany modelu spożycia, a więc rosnąca konsumpcja artykułów żywnościowych zawierających cukier produkowany w przemyśle spożywczym oraz ograniczenie przetwórstwa domowego.
 
Jak dodaje Szajner, spadek spożycia nastąpił we wszystkich grupach gospodarstw domowych. Najwięcej tego surowca skonsumowały rodziny rolnicze - 20,3 kg/osobę oraz emeryci i renciści - 19,1 kg/osobę. Najmniejsze spożycie wystąpiło w rodzinach osób pracujących na własny rachunek - 10,4 kg/osobę i pracowniczych - 11,9 kg/osobę.
 
Mniejsza konsumpcja w gospodarstwach domowych jest rekompensowana rosnącym zużyciem na cele przemysłu spożywczego, a to za sprawą rosnącego eksportu produktów żywnościowych.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl