Rynek produktów mleczarskich w Polsce (06.02.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (06.02.2022)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.01 – 6.02.2022 r. masło w blokach zbywały po 25,48 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,68 zł/kg względem 25,71 zł/kg w poprzednim tygodniu i 26,83 zł/kg przed miesiącem. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 66%, a masła konfekcjonowanego – o 57%.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 14,94 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 18,25 zł/kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 48%, a PMP – o 42%.

Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,09 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,39 zł/kg i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale większa o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 48%, a ser Gouda – o 41%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 1 lutego 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zwiększył się o 4,1%. W czasie sesji sprzedano 28,5 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 1 lutego 2022 r. za masło płacono 6 359 USD/t, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 18.01.2022 r.) i o 8% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 5 684 USD/t, a więc wyższym o 2,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 4 051 USD/t, tj. więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 324 USD/t i była wyższa o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 36%, OMP – o 27%, masło – o 26,5%, a PMP – o 25%.


Tagi:
źródło: