| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.03.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.03.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.03.2021 r. masło w blokach zbywały po 16,09 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,37 zł/kg (3,47 zł za 200 gramową kostkę), a zatem drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 9%, a masła konfekcjonowanego – o 6%.
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,21 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 12,94 zł/kg, a więc więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż w pierwszym tygodniu lutego 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było o 6,5% tańsze, a PMP – o 2% droższe.
 
Krajowi producenci ser Edamski sprzedawali po 13,98 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,43 zł/kg i była o 0,07 zł/kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,03 zł/kg mniejsza niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Edamski był o 0,02 zł/kg tańszy, a ser Gouda – o 0,03 zł/kg droższy.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 2 marca 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT1, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 15% – w największym stopniu od ponad pięciu lat. Znaczący wzrost cen zaobserwowano w przypadku masła oraz pełnego mleka w proszku. W czasie sesji sprzedano 25,6 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 2 marca 2021 r. płacono 5 826 USD/t, czyli więcej o 14% niż w poprzednim notowaniu i o 16% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 4 280 USD/t, a więc drożej o 0,3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 302 USD/t, tj. więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 364 USD/t i była wyższa o 21% niż dwa tygodnie wcześniej i o 26% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był o 0,1% tańszy, podczas gdy PMP było droższe o 48%, masło – o 41%, a OMP – o 20%.
 
W Unii Europejskiej w pierwszym tygodniu marca 2021 r. producenci za masło uzyskiwali 3,80 EUR/kg, tj. więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2,38 EUR/kg, a więc drożej o 1% niż przed tygodniem i o 2% niż miesiąc wcześniej. Średnia unijna cena masła była wyższa o 71% od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – o 40% do 169,80 EUR/100 kg.
 
W UE pełne mleko w proszku zbywano po 3,02 EUR/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była wyższa o 8%, PMP – o 2%, podczas gdy cena OMP była o 4% niższa.


Tagi:
źródło: