Rynek produktów mleczarskich w Polsce (08.05.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (08.05.2022)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2–8.05.2022 r. masło w blokach zbywały po 30,99 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 32,87 zł/kg, czyli w cenie większej o 0,06 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 74%, a masła konfekcjonowanego – o 81%.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 18,11 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 4% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 22,75 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 62%, a PMP – o 63%.

Od końca marca 2022 r. notowany jest umiarkowany wzrost cen monitorowanych gatunków sera. W dniach 2–8.05.2022 r. krajowi producenci sprzedawali ser Edamski po 21,81 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,60 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 54%, a ser Gouda – o 46%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 3 maja 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 8,5%. W czasie sesji sprzedano 25,2 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 3 maja 2022 r. za masło płacono 5 807 USD/t, czyli mniej o 12,5% niż w poprzednim notowaniu (z 19.04.br.) i o 16% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 5 652 USD/t, a więc niższej o 9% niż dwa tygodnie wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 4 130 USD/t, czyli mniej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 10% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 916 USD/t i była niższa o 7% niż dwa tygodnie wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 32%, OMP – o 20%, a masło – o 15%, podczas gdy PMP było tańsze o 5%.


Tagi:
źródło: