Ceny zbytu artykuÅ‚ów mleczarskich w Polsce
W trzecim tygodniu października br. zakÅ‚ady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masÅ‚o w blokach zbywaÅ‚y po 33,32 zÅ‚/kg, tj. drożej o 2% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i o 6% niż przed miesiÄ…cem. MasÅ‚o konfekcjonowane, podobnie jak przed miesiÄ…cem, sprzedawano po 36,04 zÅ‚/kg, a wiÄ™c drożej o 0,06 zÅ‚/kg niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. Cena masÅ‚a w blokach byÅ‚a wyższa niż przed rokiem o 45%, a masÅ‚a konfekcjonowanego – o 36,5%.
Cena zbytu odtÅ‚uszczonego mleka w proszku wyniosÅ‚a 10,73 zÅ‚/kg i byÅ‚a wiÄ™ksza o 1% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale mniejsza o 1% niż przed miesiÄ…cem. Za peÅ‚ne mleko w proszku uzyskiwano 19,83 zÅ‚/kg, czyli wiÄ™cej o 5% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i o 10% niż przed miesiÄ…cem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP byÅ‚o taÅ„sze o 1%, a PMP droższe o 25%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,41 zÅ‚/kg, czyli w cenie wiÄ™kszej o 4% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i o 5% niż przed miesiÄ…cem. Cena sera Gouda wyniosÅ‚a 21,46 zÅ‚/kg i byÅ‚a wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. Ser Edamski byÅ‚ droższy niż przed rokiem o 2,5%, a ser Gouda – o 2% taÅ„szy.