| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.12.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.12.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20.12.2020 r. masło w blokach zbywały po 15,00 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,53 zł/kg, czyli w cenie niższej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach kosztowało mniej niż przed rokiem o 6%, a masło konfekcjonowane – o 11%.
 
Cena zbytu OMP wyniosła 9,57 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% niższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 11,85 zł/kg, czyli o 0,5% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o około 1% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 10,5%, a PMP – o 5,5%.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 13,83 zł/kg, a więc o 3% taniej niż przed tygodniem, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,05 zł/kg i była niższa o 3% od notowanej w poprzednim tygodniu i o 2% miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy o 1% niż przed rokiem, a ser Gouda – o 1% tańszy.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 15 grudnia 2020 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 1,3%. W czasie sesji sprzedano 31,7 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 15 grudnia 2020 r. płacono 4 221 USD/t, czyli o 6% więcej niż w poprzednim notowaniu (z 1.12.2020 r.) i o 10% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 3 893 USD/t, a zatem drożej o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 930 USD/t, czyli więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 210 USD/t i była wyższa o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 9%, PMP – o 4%, OMP – o 2%, a ser Cheddar – o 1%.
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 18 grudnia 2020 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 208 USD/t, czyli niższym o 2% niż przed tygodniem. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednak wyższa o 8% niż miesiąc wcześniej, ale o 27% mniejsza niż przed rokiem. Za odtłuszczone mlek o w proszku otrzymywano 2 480 USD/t, tj. więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż 20 listopada br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 552 USD/t i była wyższa o 0,1% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku oba rodzaje proszku mlecznego były o 9% tańsze. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim, tak jak przed tygodniem, płacono 3 566 USD/t. Był to poziom cen niższy o 2% niż miesiąc wcześniej i o 13% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!