Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.12.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.12.2022)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.12.2022 r. zbywały masło w blokach po 28,38 zł/kg, a więc taniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 28,97 zł/kg, a więc w cenie mniejszej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Ceny masła w blokach i konfekcjonowanego były wyższe o 7% niż przed rokiem.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 14,69 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 12,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 21,41 zł/kg, a zatem mniej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 1%, a PMP – o 31%.

Pod koniec 2022 r. ceny monitorowanych gatunków sera kształtowały się na wysokich poziomach. W dniach 19–25.12.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 25,32 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,3% niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 26,00 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku sery Edamski i Gouda były w obu przypadkach droższe o 31%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 20 grudnia 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 3,8%. W czasie sesji sprzedano 28,7 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 20 grudnia 2022 r. za masło płacono 4 602 USD/t, a więc mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem.

Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 801 USD/t, a zatem niższym o 0,5% niż dwa tygodnie wcześniej, ale wyższym o 1% niż przed miesiącem.

Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 965 USD/t, czyli mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 246 USD/t i była niższa o 4,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP i masło były tańsze po 21%, PMP – o 16%, a ser Cheddar – o 8%.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 grudnia 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 280 USD/t (23,07 zł/kg), a więc niższym o 16% niż przed tygodniem i o 19% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 6,5% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 120 USD/t (13,63 zł/kg) i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, tak jak przed tygodniem, otrzymywano 5 291 USD/t (23,12 zł/kg), tj. mniej o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 12%, a PMP – o 28% droższe. Cena sera Cheddar w ciągu tygodnia wzrosła o 7% do 4 679 USD/t. Notowany poziom cen był o 1% niższy niż przed miesiącem, ale o 13% wyższy niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: