Deficyt na światowym rynku cukru?

Według ankietowanych przez agencję Reuters analityków, na światowym rynku cukru sezon 2014/2015 będzie deficytowym – podaje FAPA/FAMMU.

Deficyt na światowym rynku cukru?

Decicyt na rynku cukru

Mediana ich szacunków wyniosła - 1,2 mln ton w odniesieniu do nadwyżki 3,2 mln w sezonie 2013/2014. Największymi powodami wystąpienia deficytu mają być czynniki pogodowe i rosnące zapotrzebowanie. Analitycy wskazują na suszę, która dotknęła plantacje trzciny cukrowej na początku 2014 roku, której skutki mogą być odczuwalne nawet przez kilka lat.
 
Kluczowy dla zbiorów w Tajlandii, Indiach i Indonezji ma być z kolei El Nino, gdyż spowodowane nim anomalie pogodowe mogą negatywnie przełożyć się na jakość surowca i wyniki produkcyjne. Potencjalny wzrost cen będzie jednak ograniczany wysokimi zapasami, jakie zostały nagromadzone w minionych sezonach nadprodukcji.
 
Część analityków uważa, że deficyt na rynku cukru nie utrzyma się długo, choćby z uwagi na zniesienie kwotowania produkcji cukru w UE w 2017 roku. 


Tagi:
źródło: