Spadek cen masła w UE w kwietniu 2015 r.

W dniu 26 kwietnia 2015 roku przeciętna ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,09 EUR/kg i była o 5,3% mniejsza niż przed miesiącem – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek cen masła w UE w kwietniu 2015 r.

Produkcja masła w UE

Produkcja masła u głównych producentów i eksporterów w dalszym ciągu jest znacznie większa niż przed rokiem, a umocnieniu notowań cen nie sprzyja ograniczony popyt z Chin i nałożone przez Rosję embargo. Poza tym spadki cen masła w UE napędza otwarcie nowego sezonu mleczarskiego, który jest pierwszym od 1984 roku pozbawionym kwot mlecznych. W związku ze zniesieniem limitów oczekiwane są wyższe dostawy eksportowe przetworów mlecznych, w tym także masła. W kwietniu unijne ceny masła nadal znajdowały się o 12,66% poniżej poziomu z analogicznego okresu 2014 roku.

Ceny masła

W omawianym okresie nieco mniejsze niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest trzecim krajem w UE pod kątem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego, 26 kwietnia 2015 roku jego ceny utrzymywały się w granicy 3,01 EUR/kg, a zatem to o 7,95% mniej niż przed miesiącem, przy czym w ujęciu PLN odnotowano 10,4% spadek w skali miesięcznej do 12,03 PLN/kg. Stawki te były o niemal 22,2% większe od ceny interwencyjnej i o 2,6% niższe od średniej ważonej dla całej UE, przez co ten tłuszcz z Polski jest konkurencyjny we Wspólnocie, a to państwa UE są czołowymi partnerami w wymianie handlowej masłem.

 

Na rynku głównego importera masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu aktualnie utrzymują się na poziomie nieco większym niż w Polsce. Na rynku czołowego unijnego producenta ceny masła na koniec kwietnia osiągnęły granicę 3,03 EUR/kg, tj. były o 2,4% mniejsze niż przed miesiącem. W odniesieniu do innego potentata – Holandii odnotowano jeszcze bardziej dynamiczną zniżkę. Tu dnia 26 kwietnia 2015 r. ceny wyniosły 3,02 EUR/kg i były na pułapie o 5,03% niższym niż przed miesiącem. W przypadku Niemiec ceny masła na koniec kwietnia były o 14,8% mniejsze niż przed rokiem, w Holandii o 13,7%.

 

W związku ze wzrostami, jakie notowane były w ostatnich tygodniach, w przypadku cen masła w USA, aktualnie średnia cena tony masła z Unii jest na mniejszym o 16,75% poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty. Podobnie jak w UE utrzymują się z kolei ceny masła eksportowanego z państw Oceanii, tj. Nowej Zelandii i Australii, co w przeliczeniu daje 3,09 EUR.

 

Jak wynika z danych KE pomimo obserwowanych w pierwszym kwartale 2015 roku malejących cen masła, produkcja mlecznego tłuszczu w UE po dwóch miesiącach 2015 roku była wyższa 0,3% od tego z analogicznego okresu 2014 roku. Inaczej wygląda sytuacja w stosunku do eksportu masła poza UE. Tu po dwóch miesiącach 2015 roku notowana jest 2% zniżka. Warto dodać, że jeszcze w 2014 roku poza granice UE wysłano o 19% więcej masła niż w 2013 roku.



Tagi:
źródło: